Een superfood met boerenverstand

 

 

Een superfood kan iets doodgewoons zijn. Wat dacht je van onze Hollandse boerenkool?

De laatste tijd worden we doodgegooid met SUPERFOODS. Producten die ineens massaal in de schappen liggen, zoals gedroogde goija bessen, tarwegras, chia- en hennepzaad en moerbei bessen. Fors aan de prijs, dat ook nog. Ik heb ze een tijdje geprobeerd. Maar toen vond ik ineens die gedroogde bessen eigenlijk niet zo fris. Hoe lang zitten die al in zo’n bakje? Hoe zit het met eventuele schimmelsporen? En toen ik chia-zaad bij de dierenwinkel zag liggen als vogelvoer wist ik genoeg. Ik ben een vrolijk type maar hoef niet tjilpend door het leven. Wel wil ik zo gezond mogelijk eten. Dit kan ook dicht bij huis met een aantal producten die we hier volop kunnen krijgen!

 

Een hiervan zal ik nader toelichten, onze Hollandse BOERENKOOL! Superfood tot en met. En volop te krijgen voor een normale prijs. Boordevol gezonde stoffen: calcium, ijzer, magnesium en veel vitamine A en B6, vitamine B1 en B2, vitamine C, caroteen, voedingsvezels en glucosinolaten, een stof die een positief effect heeft op het tegengaan van kanker.

 

Boerenkool is een typisch Nederlands product. Het wordt alleen in Nederland nog op grote schaal geteeld. De plant doet er 3 maanden over om uit te groeien tot een volwassen kool en wordt alleen in volle grond geteeld. Heel lang geleden (al rond 400 voor Christus) werden vooral de stelen gegeten. Later en nu nog steeds wordt het blad gebruikt. Als je een hele kool koopt, strip je het van de bladstelen, dunne bladnerven kunnen gerust blijven zitten. Hierna grondig (3 x ) wassen. Want juist in de kroesjes van de boerenkool zitten vaak vuil en beestjes. Behalve als het vriest, dan zijn spinnetjes en rupsjes weggetrokken.

 

Vershof Groente

 

Boerenkool smaakt overigens beter als de vorst er overheen is gegaan. Het zetmeel in de bladeren wordt dan omgezet in suikers.

 

Kook boerenkool niet te lang, anders wordt ze zwaarder verteerbaar en een beetje taai. Ongeveer 15-20 min is genoeg. Ik wok het de laatste tijd graag, dan is het in 15 minuten klaar en het smaakt heerlijk met een goudrenet in stukjes, wat (bio) rauwe ham of gerookte zalm, zoete aardappel, verse rozemarijn en Keltisch zeezout.

 

Heb jij een lekker recept met boerenkool? Wil je die met ons delen op onze facebookpagina?

 

Laat die winter maar komen!

 

Vrolijke groet,

Claudia

 

 

 

ClaudiaHi, ik ben Claudia en iets ouder dan dat ik lijk. Van veraf dan he, haha. Ik voel me in ieder geval bruisend! Al lang geleden heb ik de suikers afgeschaft en ingeruild voor sappige vruchten. Toch at ik nog eenzijdig en in “vlagen”. Dus dan weer een periode heel veel zuivel, dan weer een boel kip en dan weer bietjes met fetakaas voor een tijdje.  Maar sinds ik mijn studie Natuurvoedingsadviseur en Orthomoleculaire voeding heb afgerond, eet ik veel gevarieerder en alleen nog pure, natuurlijke producten. Ik merk dat het mijn lichaam energieker en sterker maakt. Verder vind ik beweging belangrijk. Vroeger deed ik het fout. Ik bewoog veel teveel, was verslaafd aan fietsen en zwemmen. Mijn arme lichaampje kreeg nooit genoeg rust om te herstellen met als gevolg; vaak klachten. Nu beweeg ik regelmatig, niet overdreven. En dat is de sleutel van alles: BALANS. Door balans behoud je je vitaliteit. In mijn praktijk “HAPJEVITAAL” streef ik ernaar om mensen hun vitaliteit weer terug te geven. Door te helpen met een gezond eetpatroon en een verantwoorde leefstijl. Het is zo fijn om mensen weer te zien stralen! www.hapjevitaal.nl

 

  6 comments for “Een superfood met boerenverstand

 1. Claudia
  november 29, 2014 at 10:19 am

  Hoi,

  Heb je nog recepten met boerenkool?

  Groetjes Claudia

  • superfoodlifestyle
   december 10, 2014 at 5:36 pm

   Hoi Claudia, op onze facebookpagina staat een recept, heb je die al geprobeerd?
   Ik las pas een heel apart recept maar leek me best lekker, boerenkool met granaatappel.
   Zoek het op voor je!

   • Claudia
    december 10, 2014 at 5:51 pm

    Mmm dat lijkt me heel lekker!
    Gisteren heb ik boerenkool gewokt met mango, garnalen, knofliook, gember en zoete aardappel. Errug lekker en zelf bedacht, hoe vind je het?

    • superfoodlifestyle
     december 11, 2014 at 3:35 pm

     Heel speciaal! Ga ik het weekend proberen, erg benieuwd :) Dank je voor het delen!

 2. Lia
  november 30, 2014 at 7:44 am

  Boerenkool is ook heerlijk om groene smoothies mee te maken. Supergezond!

  • superfoodlifestyle
   december 10, 2014 at 5:35 pm

   Ja en ook erg lekker! Je kan zelfs chips van boerenkool maken, een veelzijdig superfoodje :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *