Het CO2 dieet (deel 2)

Onze moderne manier van leven eist een zware tol. We gebruiken meer grondstoffen en energie dan de draagkracht van de aarde aankan en veel natuur wordt bedreigd of verdwijnt om deze stijl van leven in stand te houden. Door bewuster te eten en te consumeren kunnen we zelf een bijdrage leveren vanuit ons kleine plekje op de Aarde. Dat is een mooie gedachte toch? Dat we zelf iets kunnen doen?

Inmiddels zijn we alweer in de tweede helft van dit jaar. Afgelopen kerst schreef ik deze woorden in een blog over het CO2 dieet. Wat kunnen we nog meer doen om onze voedsel voetafdruk te verlagen? Ik stelde Dorien Soons van Voetprint Cooking een aantal vragen

 

Dorien, op je website noem je een aantal punten waar het CO2 dieet aan moet voldoen. Bijvoorbeeld: ‘koop zo min mogelijk kasgroenten’ Wat zijn de mogelijkheden? ‘Je kunt eten uit eigen moestuin bijvoorbeeld, en lekker ruilen met de buren. Of stap op de fiets en haal het bij de boer, rechtstreeks van het land. Er zijn wel bio of lokale kratjes, maar dan is er nog steeds veel verkeer over de weg voor nodig. Als het via een afhaalpunt wordt geregeld is het wel beter. Moet je het natuurlijk wel op de fiets halen. Of elektrisch.’

 

In de supermarkt is het meeste waarschijnlijk kasgroente? ‘Dat kun je niet goed zien aan het product. Er staat niet op uit wat voor soort kas het komt: of het een kas is die al dan niet warmte-teruglevert, is vaak niet zichtbaar.’

 

Ook zeg je ‘Maak minder gebruik van je oven’, dat heeft waarschijnlijk met het elektriciteitsverbruik te maken? ‘Gebruik de oven alleen voor grote hoeveelheden. Zet de oven uit tien minuten voor het gerecht is opgewarmd. Zolang je de deur niet opent, blijft de warmte aanwezig en kan het gerecht verder sudderen. Vanaf gerechten voor 3 personen verbruiken ovengerechten nagenoeg evenveel als koken op een gasfornuis.’ Hier kun je meer lezen over voetprint en kooktechnieken http://www.voetprintcooking.nl/voetprint-per-recept/kooktechniek/

 

Maar de belangrijkste vraag die ik je wil stellen is wel deze: Je zegt ‘kip is oké’ , maar hoe kijk jij aan tegen de bio-industrie? Kip ligt misschien qua CO2 uitstoot binnen de norm maar we willen toch ook dat er met respect met het leven omgegaan wordt? ‘Er zijn meerder aspecten aan voedsel, die onder de noemer duurzaam vallen, zo heb je fair trade, dierenwelzijn, biologisch, voedselverspilling etc.. Sommige van deze aspecten kunnen elkaar zelfs rechtevenredig beïnvloeden.

 

Zelf heb ik alleen gekeken naar de CO2- uitstoot van voedsel, temeer omdat deze onderbelicht is en onduidelijk. Hoe beïnvloeden biologisch en CO2 nu? Soms zorgt biologisch voor een hogere, soms zorgt biologisch voor een lagere CO2-uitstoot. Soms heffen effecten elkaar ook op. Bijvoorbeeld als biologisch voor meer misoogsten zorgt, maar wel voor een betere bodemkwaliteit dan is het effect op CO2-uitstoot per saldo ongeveer nul. Je moet dan wel de effecten op de bodem kunnen omrekenen naar CO2-uitstoot en dat is nog wel een lastige klus , want men is het nog niet helemaal eens over de definitie van een dergelijke toekenning.

 

Onderstaand staatje laat heel mooi zien dat “plantaardig” en “dichtbij” de belangrijkste milieuwinst op zouden leveren en dat biologisch veel minder gewicht heeft in dat opzicht.’

image002http://www.voetprintcooking.nl/blog/nieuws/milieuwinst-op-het-menu/

 

Meestal zeg ik, ook al heb ik het hier niet over de keuze wel of niet biologisch, wil ik biologisch wel adviseren. Maar dat heeft met CO2- uitstoot niks te maken. Wel met de minimale randvoorwaarden waarop ik zou willen consumeren. Soms heeft kip daardoor een 10% hogere CO2-uitstoot, maar dat is dan de prijs die we moeten betalen voor het eten van kip (biologisch in dit geval). Op een CO2-meetlat is 10% eigenlijk heel weinig, want kip is 2,6 (biologisch 2,7 kgCo2) per kg, varken 4,5 kg CO2 en rundvlees van melkvee uit Nederland 17 kg CO2. Rundvlees uit Ierland 34 kg CO2. Dus ja, waar hebben we het over die 10% extra voor biologische kip.

 

Meer weten? bezoek de website van Voetprint Cooking. Tip: Op de receptenpagina van Voetprint Cooking staan heerlijke recepten met een lage foodprint! Weet hoe groen je eet!

 

 

kookboek

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *