Hoe zit het nou met gluten?

 

 

 

12880041_s

Er is nogal wat te doen de laatste jaren over gluten. Je zou bang worden om nog iets te eten wat gluten bevat. Je zou al buikpijn krijgen van het feit dat je ’s morgens als ontbijt een paar overheerlijke boterhammen eet, want brood is niet gezond? Daar zitten gluten in… en die beschadigen je darmen. Dr. William Davis, de auteur van Broodbuik durft gluten zelfs vergif te noemen. Lekker dan… denk je te genieten van een gezond ontbijt maar eigenlijk eet je broodje vergif :( zeg maar dag tegen zorgeloos ontbijten…
maar…. opa en oma dan? Die zijn ver in de tachtig en genieten nog iedere morgen van hun broodje met roomboter, hoe zit het nou eigenlijk? En wat zijn gluten voor rare dingen?

 

Gluten is de naam van een groep eiwitten die (net als bijvoorbeeld zetmeel) worden aangetroffen in granen; tarwe, rogge, gerst, spelt, rijst, mais en haver. En dus ook in de producten die daarmee worden gemaakt.

Gluten is een eiwit wat als een soort lijm de meelkorrels aan elkaar plakt en zo de mogelijkheid biedt dat luchtbelletjes zich kunnen handhaven in deeg, waardoor het brood en gebak luchtig wordt. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om paprikapoeder vast te laten kleven aan je chips.

 

Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten. Gluten is niet in water oplosbaar en wordt door de plant opgeslagen in de graankorrel om te dienen als reservevoedsel.

 

Wilde rijst, boekweit, quinoa, amaranth, sojabonen en zonnebloempitten bevatten geen gluten. Dierlijke producten bevatten nooit gluten.

 

We kunnen gluten onderverdelen in twee groepen, de glutenines en de gliadines
Alleen de gliadines kunnen aanleiding geven tot het ontwikkelen van een gluten-intolerantie (coeliakie).

 

Wat is een glutenintolerantie?

Mensen met een glutenintolerantie (coeliakie) krijgen klachten door het eten van gluten. Deze klachten zijn onder andere buikpijn, chronische diarree, bloedarmoede, gewichtsverlies en vermoeidheid.

Kinderen met glutenintolerantie hebben een behoorlijke groeiachterstand.

 

Maar zoals met vele gezondheidsklachten is het feit dat iemand een glutentolerantie ontwikkelt niet het eten van gluten alleen de oorzaak. Vaak speelt er meer en is het een combinatie van factoren die uiteindelijk tot glutenintolerantie leidt.
Naar de oorzaken tast de wetenschap momenteel nog volledig in het duister. Maar steeds meer wordt duidelijk dat er een trigger moet zijn… Er gaat eerst iets aan vooraf. Er ontstaat als eerste een afwijking aan de darm, bijvoorbeeld door een infectie of antibiotica gebruik of narcose en pas daarna ontstaat de glutenintolerantie.

 

En het zijn ook niet alleen de gluten die deze problemen veroorzaken. Wij consumeren gemiddeld 18 gram gluten per dag, in Nederland. Terwijl een Italiaan bijna het dubbele (32 gram) consumeert, toch komt coeliakie in Italië veel minder voor.

 

Maar waar praten we nu precies over, hoe groot is die groep in onze bevolking dan die kampt met een glutenintolerantie?
We hebben het hier over ongeveer 0,6% van de Nederlandse bevolking. Deze groep mensen heeft écht een glutenintolerantie, die een belangrijke rol speelt in het ontstaan van darmziekten.
Dat is dus maar een hele kleine groep! Waar hebben we het dan over? Waarom dan zo massaal brood in de ban doen?

 

18372121_s

 

Hier komen we op een foute gedachtesprong/verkeerde conclusie van veel mensen. Er is namelijk nog iets anders. Dat iets anders heeft inmiddels ook een naam en noemen we glutensensiviteit

Er is namelijk een (steeds groter wordende) groep mensen die geen glutenintolerantie hebben maar wel degelijk klachten ervaren na het eten van brood of pasta. En die vervolgens ook goed reageren op een glutenvrij dieet. Tegenwoordig zou ongeveer 30% van de mensen tot deze groep behoren.
Deze groep wordt gemakshalve ook maar glutenintolerantie of glutenallergie op geplakt, maar dit is niet terecht en onjuist.

Onderzoeken zijn wereldwijd bezig een diagnosemiddel te vinden. Het kan zo zijn dat het namelijk niet aan gluten ligt maar aan iets anders. Eigenlijk weten we dus nog niet precies wat de oorzaak van deze sensiviteit is. Dit zal in de toekomst met meer onderzoek duidelijk gaan worden.

Dr. Peter Gibson deed hier o.a. onderzoek naar in Melbourne, hij controleerde precies wat mensen aten gedurende vijf dagen in een gesloten omgeving. Zijn conclusie (verschenen in het tijdschrift Gastroeentrology) was dat de darmsensiviteit zonder coeliakie niet van gluten komt!

De overgevoeligheid bij deze mensen is waarschijnlijk veel eerder een reactie op de industriële, gemanipuleerde tarwe die tegenwoordig overal gebruikt wordt. Deze mensen dan het gebruik van gluten gaan verbieden is veel te streng en onnodig.

 

Wordt vervolgd.

 

 

 

  1 comment for “Hoe zit het nou met gluten?

  1. maart 7, 2017 at 1:32 pm

    Superior thinking demtrstnaoed above. Thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *