Het CO2 dieet; een mooie kerstgedachte?

 

 kerstdiner

 

Een tijdje geleden ontving ik een mail van Dorien Soons van Voetprint Cooking. En deze mail bleef bij me hangen, ik vond het een mooie gedachte, een mooi streven om mensen bewust te maken… eigenlijk wil ik mijn gedachten hierover gewoon graag met jullie delen in deze blog 

 

 

Onze moderne manier van leven eist een zware tol.

We gebruiken meer grondstoffen en energie dan de draagkracht van de aarde aankan en veel natuur wordt bedreigd of verdwijnt om deze stijl van leven in stand te houden. Door bewuster te eten en te consumeren kunnen we zelf een bijdrage leveren vanuit ons kleine plekje op de Aarde. Dat is een mooie gedachte toch? Dat we zelf iets kunnen doen?

 

1304557563

 

 

Dorien maakt ons bewust van onze voedselafdruk door de milieubelasting te meten van het eten op ons bord.  In haar mail gaf ze tips voor een dieet met zo laag mogelijke milieubelasting; het CO2 dieet.

 

Dorien geeft de volgende tips:


Eet minder vlees. Kip is OK zegt ze maar daar heb ik dan persoonlijk mijn bedenkingen bij want hoe wij tegenwoordig onze kippen houden is mensonwaardig en dieronwaardig en ik kan me niet voorstellen dat het vlees van deze enorm gestreste kippen nog iets goeds voor ons kunnen betekenen. Kies altijd voor biologisch vlees, dat is niet alleen een stuk diervriendelijker maar het is ook veel beter voor je gezondheid.

Wat is minder vlees eten?

Dat hangt natuurlijk af van wat je gewend bent. Ik zag laatst een boeiende Britse documentair ‘The Truth about Meat’ waarin men liet zien hoe de steeds maar  toenemende vleesconsumptie en regelrechte bedreiging is voor de aarde, maar ook wat we eraan kunnen doen. De gemakkelijkste manier is minder vlees eten. Geadviseerd werd om je vleesconsumptie drastisch te verlagen tot bijvoorbeeld 1 keer in de 10/14 dagen.

 

Per Nederlander levert het eten van vlees een netto bijdrage aan de CO2 uitstoot van 1400 kg oftewel 22,4 megaton voor alle Nederlanders. Je kunt je afvragen waarom ons kabinet deze cijfers negeert en vlees nog steeds buiten beschouwing laat in het debat over duurzame productie en consumptie.

Er kleven hoge maatschappelijke kosten aan de productie van vlees maar nog steeds valt vlees onder het lage BTW tarief en worden de vervuilingskosten van de productie afgewenteld op de samenleving.

Deze kosten lopen in de tientallen miljoenen.

En het gekste van alles is nog wel dat de vervuilers ook nog eens gesubsidieerd worden, bijvoorbeeld via expportsubsidies op varkensvlees. Vreemd he, in andere sectoren moet de vervuiler over het algemeen juist zwaar betalen toch?

 

Als iedereen één dag vaker het vlees laat staan dan nu het geval is, zou dit toereikend zou zijn om de klimaatdoelstellingen op het gebied van particuliere huishoudens (3,2 megaton vermindering per jaar) te realiseren, dusss…. we hebben het hier niet over kleine beetjes!!

 

 

Wat is de winst van minder vlees eten in Nederland?  dit is berekend door het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en schrik niet

 

1 dag in de week zonder vlees: bespaart twee keer zoveel broeikasgasuitstoot dan het vervangen van alle gloeilampen door spaarlampen.

2 dagen in de week zonder vlees: bespaart net zoveel als het overstappen van de hele bevolking op een energiezuinige koelkast en diepvriezer, een zuinige wasmachine, een zuinige vaatwasser, een zuinige wasdroger, dubbel glas in alle huizen, allemaal een HR ketel en de isolatie van alle Nederlandse voorgevels, samen 6,25 megaton. Twee vleesloze dagen méér per week dan nu levert een besparing op van 6,4 megaton!

3 dagen in de week zonder vlees: bespaart net zoveel als het van de weg halen van 3 miljoen auto’s!

 

Dat zijn enorme besparingen! Terwijl er niet van jou gevraagd wordt om volledig je vlees te laten staan. Dat is te doen toch? Waarom zijn we ons hier dan zo weinig van bewust?

Daar komt nog bij de winst die te behalen is op andere gebieden. Volgens het World Watch Institute kost de productie van één kilo rood vlees 100.000 liter. Dat is net zoveel water als nodig is om twee jaar dagelijks te douchen.

Onze vleesinname verminderen heeft ook grote voordelen in de strijd tegen ontbossing water- tekorten, ongelijke voedselverdeling en het verspillen van plantaardige eiwitten. De argumenten zijn legio, waar is het wachten nog op?

 

Het klimaatprobleem ligt voor een groot deel op ons bord. Wat we daarop serveren kan een echte bijdrage leveren aan de oplossing. Achter ieder ingrediënt op je bord zit een verhaal dat verweven is met wereldwijde economische, ecologische en gezondheidsvraagstukken.

 

 

kerstdiner

Juist voor de kerstdagen is het goed hier bij stil te staan. Tijdens deze dagen wordt er vaak buitensporig veel vlees gegeten. Maar wat ligt er eigenlijk op je bord? Is dat vlees van kalkoenen, konijnen, kippen, varkens en andere dieren die een treurig en volstrekt onwaardig bestaan hebben gehad in de vee-industrie? Waarvan de productie een zware belasting is voor de planeet?

 

 

2653975Toevallig las ik deze week in de Volkskrant dat wat als wild in de supermarkt verkocht wordt vaak geen wild is, het artikel kun je hier lezen.  http://www.volkskrant.nl/economie/het-meeste-wild-in-de-supermarkt-is-allesbehalve-wild~a3809253/

Wat ligt er eigenlijk op je bord??

Iets wat hoort onder de categorie ‘plofkip’ maar gepresenteerd wordt als  wild? Een konijn uit de konijnenfokkerij, een van de wreedste takken van de vee-industrie?

 

Maar hoe dan wel? Kies bewust wat er op je bord komt, op jouw bord en dat van de mensen om jou heen. Jouw invloed als degene die het eten koopt en bereidt is groot! en kan zoveel verschil maken.

Wil je vlees eten kies dan voor goed vlees, van een dier wat een goed leven heeft gehad en waar niet eindeloos mee gesold is om hem aan zijn einde te brengen. Uiteindelijk doen we het vooral onszelf aan. Ik geloof namelijk niet dat een dier wat zoveel leed en angst heeft moeten ondergaan nog heel veel goeds voor jouw lichaam zal betekenen, daar zit geen enkele logica in… Als alles energie is zullen we ook deze energiëen in ons opnemen en dat zal ons zeker niet opbouwen. Persoonlijk ben ik niet tegen het nuttigen van vlees, ik denk zelfs dat het erg gezond kan zijn, maar kies bewust en heb respect voor alles wat leeft.

 

 

 

Verder zegt Dorien onder andere:

Koop lokale producten Hier ben ik absoluut een groot voorstander van! Lokale producten kopen is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de economie en voor ons sociale welzijn! Wanneer je lokale producten koopt steun je de boeren, je verspilt minder verpakking, de smaak van het eten is beter en lokale producten zijn vaak ook nog eens goedkoper.

Bezoek eens een boerenmarkt in jouw regio om de streekproducten te proeven!
Kijk ook eens op www.nieuwvers.nu, een prachtig initiatief!

 

Kies seizoensgebonden Je kunt voor de groente- en fruitsoorten die in de herfst volop geoogst worden even kijken op onze Facebookpagina, daar hebben we in oktober een post geplaatst met de groenten en fruitsoorten voor het herfstseizoen. In Januari zullen we de nieuwe plaatsen voor de maanden Januari, Februari en Maart.

 

Ga voor grootverpakking  Ook hier: maak bewuste keuzes. Je word er toch af en toe naar van als je ziet hoeveel er tegenwoordig verpakt wordt. Het lijkt wel of overal plastic omheen moet. Wat ook een heel gaaf initiatief is, is een supermarkt zonder verpakkingen. In Europa zijn er de afgelopen maanden verschillende geopend en ook Nederland krijgt binnenkort zijn eerste verpakkingsvrije supermarkt in Utrecht. In grootverpakking kopen is helaas niet altijd mogelijk maar een beetje bewust op de verpakking letten is een goed begin! Wil je echt handige tips om verpakking uit te sparen kijk dan eens voor tips op de website van Leven zonder afval.

 

Eet niet teveel bewerkte voeding  Kies zoveel mogelijk voor eerlijke pure voeding waar niet mee gerommeld is. Liefst biologisch maar persoonlijk vind ik lokaal misschien nog wel een betere stap. Dan kun je het gesprek met de boer aangaan en vragen wat hij bijvoorbeeld voor bestrijdingsmiddelen gebruikt en waarom. Biologische producten die uit Spanje worden ingevlogen kun je toch eigenlijk ook je vraagtekens bij zetten.

Heb je kleine kinderen, neem ze mee naar de boer, zo leren ze weer waar ons eten vandaan komt.

 

Lees de verpakking van het product wat je in je winkelmandje wil leggen!   En realiseer je dat je eigenlijk geen eten wil wat bol staat van de E-nummers die onder andere je hersenen op tilt doen slaan, die je slaaf houden van de portemonnee van de supermarktbaas. Dat wil je toch niet?

E-nummers die je absoluut moet vermijden zijn E951 en E621, waarom dat zo is vertel ik in een later blog. Voor nu; vermijdt deze nummers!

 

 

Verder noemt ze nog een aantal punten, daar hopen we in 2015 wat verder op in te gaan. Wil je meer lezen, kijk dan op haar website : http://www.voetprintcooking.nl/  en wellicht vind je onderstaande websites ook interessant:

http://levenzonderafval.blogspot.nl/  ,  http://nieuwvers.nu/ , http://www.ikkominactie.nl/  , http://www.ikspringover.nl/

 

 salad-met-sticker-slider-940x360

Het CO2 dieet;

een mooie kerstgedachte of een goed en noodzakelijk streven voor 2015?

 

Als laatste… hebben jullie de afscheidsspeech van Wubbo Ockels gezien? Deze is zondag uitgezonden bij de Tros TV show en was zeer indrukwekkend. Laten we beter voor de Aarde gaan zorgen in 2015!

 

Terugkijken: de indrukwekkende allerlaatste noodkreet van Wubbo Ockels

 

 

 

Bronnen: voetprintcoocking.nl, Focus; the truth about meat, meattetruth.nl

  1 comment for “Het CO2 dieet; een mooie kerstgedachte?

  1. december 15, 2014 at 11:09 am

    dankje annemarie voor dit mooie stukje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *