Is de kokosnoot een noot?

 

 

Vorige keer heb ik je verteld over hoe heilzaam kokosolie kan werken op je huid. Dat kun je hier teruglezen.

 

 

Laatst, onder het bakken van mijn garnaaltjes in kokosolie vroeg ik me ineens af of de kokosnoot eigenlijk een noot is. Want wat nou als je een notenallergie hebt, zou je dan een negatieve reactie kunnen krijgen van kokosnoot en dus ook kokosolie?

 

Ik heb dit even uitgezocht. Net als de pinda een peulvrucht is en geen noot is de kokosnoot ook geen noot. Volgens wikipedia is de kokosnoot (of klapper) een steenvrucht van de kokospalm, waarvan het vruchtvlees (mesocarp) niet vlezig maar vezelig is. Daarbinnen zit het harde endocarp dat het zaad omgeeft met drie duidelijk zichtbare kiemopeningen. De drie kiemopeningen zijn de overblijfselen van de in aanleg uit drie vruchtbladen bestaande vrucht.

 

Het zaad bestaat uit één kiemlob (de palm is een eenzaadlobbige), dat het transport van het reservevoedsel naar de kiemende plant verzorgt. Het reservevoedsel in het zaad bestaat uit wit, vet, vezelig kiemwit, de kokos die o.a. als gedroogd kokosmeel in de handel komt en een half troebele vloeistof, het klapperwater (het vloeibare kiemwit). Bij een volledig rijpe vrucht bestaat al het kiemwit uit het vezelige kiemwit. Dus dan zit er geen klapperwater meer in.

 

 

De vrucht bevindt zich in een groene bolster. Deze wordt na de oogst verwijderd, waarna de harige, houten noot verschijnt die in de winkels ligt. In sommige toko’s zijn zeer jonge, nog groene kokosnoten te koop, deze bevatten nog zeer veel klapperwater.

kokosnoten

 

Heb je dus een notenallergie dan is het niet waarschijnlijk dat een kokosproduct je allergie aanwakkert. Verder is een allergische reactie meestal een reactie op een eiwit. Kokosolie bevat slechts sporen van eiwit dus de kans is miniem dat je hierdoor een allergische reactie zou krijgen. Ik heb mensen gesproken die te kampen hadden met een voedselallergie en zij konden zonder problemen kokosolie gebruiken!

 

Naast pure kokosolie kun je natuurlijk ook het vruchtvlees eten of de kokosmelk (klapper) drinken. Verse kokos bestaat voor 33% uit olie, 150 gram verse kokos geeft ongeveer 3,5 eetlepel olie. 300 ml kokosmelk geeft ook ongeveer 3,5 eetlepel olie.

 

Kokos is een hele goede bron van vezels, zowel in gedroogde vorm als vers. Dit betekent dat het gunstig werkt op je spijsvertering. Kokos bevat 3 tot 4 keer meer vezels dan de meeste groenten en fruit. Om een voorbeeld te noemen: broccoli bevat 3 gram vezels per 80 gram en kokos 9 gram!

 

Ik zelf vind het heerlijk om verse kokos te gebruiken omdat daarin het vochtgehalte nog 52% is. Ik eet het zo uit het vuistje. In de gedroogde versie is het vochtgehalte nog maar 2,5% waardoor je gerecht al gauw te droog wordt. Het voordeel van de gedroogde versie is wel weer dat het langer goed blijft en om een te droog gerecht te voorkomen kun je b.v. extra eieren toevoegen.

 

Een verse kokosnoot blijft een paar weken goed. Als je een kokosnoot koopt, schud hem dan eerst heen en weer. Als het lekker klotst neem hem dan mee maar als je niks hoort klotsen is ie waarschijnlijk oud en kun je de pech hebben dat ie ranzig smaakt. Bewaar een aangebroken kokosnoot in de koelkast en eet deze binnen een paar dagen op om bederf te voorkomen (vanwege het hoge vochtgehalte).

 

 

Dit was weer een vluchtige noot over een noot die geen noot blijkt te zijn. Geen noot, eh nood voor mensen met een notenallergie dus, deze wondersteenvrucht is heilzaam voor iedereen!

 

  1 comment for “Is de kokosnoot een noot?

  1. niels
    april 3, 2017 at 3:01 pm

    Ik ben helaas wel allergisch voor kokosnoot.
    Dit komt door mijn paraberksyndroom allergie

    x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *