Luisteren naar je lichaam

 

 

Onlangs las ik een prachtig artikel wat ik graag hier wil plaatsen. Het is uitermate belangrijk om jezelf als leidraad te nemen en niet te verdwalen in het bos van diëten en voedingsadviezen. Deze kunnen soms erg tegenstrijdig zijn, dat komt omdat ieder mens uniek is en dus ook niet altijd hetzelfde reageert op bepaald soort voedsel. Dr. Natascha Campbell McBright gaat hier dieper op in in een zeer helder artikel:

 

2011-04-25 16.13.03 (2)

We zijn allemaal verschillend, iedereen is uniek dus ‘one size fits all’  werkt niet. En dat is waarom er zo ongelofelijk veel verschillende diëten in omloop zijn: koolhydraatrijk/koolhydraatarm, vetrijk/vetarm, eiwitrijk/eiwitarm, alles rauw/alles gekookt etc. etc. en het interessantst is dat elk dieet zijn eigen aanhangers heeft: wat bij de één past, past niet per definitie bij de ander en omgekeerd. Waarom is dat? ‘It takes two to tango’, wat inhoudt dat er niet zoiets is als verkeerd voedsel of goed voedsel zonder in acht te nemen wie het eet. En niet alleen wie het eet, maar ook de gezondheidstoestand waarin die persoon verkeert.

 

Laten we proberen dit genuanceerder te bekijken.

We hebben allemaal een verschillende afkomst en constitutie. Als je voorvaderen Vikings waren, of Eskimo’s dan is de kans groot dat je overwegend vis, vlees en vet eet. Als je voorouders uit Mediterraanse of andere tropische gebieden afkomstig zijn bestaat je dieet mogelijk uit meer koolhydraten. Oude Chinese en Ayurvedische geneeskunde proberen constitutionele typen van mensen te classificeren en denken er niet aan voeding en kruiden aan te wenden zonder deze kennis omdat verschillende constituties een verschillende benadering vraagt.

 

Constitutie is slechts één factor van de vele.

Gedurende ons leven doorloopt ons lichaam anabolische en catabolische cycli, met andere woorden cycli van opbouw en reiniging. Er is een dagelijkse opbouw- en reinigingscyclus, een seizoensgebonden en één wanneer het maar nodig is, die elk gewenst moment kan plaatsvinden. Voor de opbouw heeft het lichaam andere nutriënten nodig dan voor het reinigen. Dierlijke voeding is over het algemeen opbouwend en plantaardige voeding reinigt. Je lichaam weet wat het nodig heeft op welk moment van je leven dan ook.

Afhankelijk van wat het lichaam aan het doen is, afhankelijk van de tijd van het jaar, het weer en de hoeveel stress die je ervaart, is het lichaam in staat op verschillende manieren energie te produceren: bijvoorbeeld energie uit glucose, of door vet te gebruiken. Alleen het lichaam weet wat nodig is op welk moment van je leven dan ook. Voor verschillende manieren van energieproductie zijn verschillende voedingsstoffen nodig.

 

15327342_s

We hebben allemaal een autonoom zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor de automatische functies van het lichaam: de hartslag, bloedcirculatie, spijsverteringssysteem etc. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee takken: het sympathische- en parasympathische zenuwstelsel. Deze twee takken werken gewoonlijk tegengesteld ten opzichte van elkaar en voorzien elke functie van het lichaam van een uiterst complex evenwicht. Wederom, afhankelijk van een oneindig aantal factoren (dagelijkse cyclus van slaap, seizoen, weer, stress, infectie, voeding, reiniging, beroep etc.) zul je switchen tussen het sympathische en parasympathische zenuwstelsel. Deze switch kan meerdere keren per dag plaatsvinden, elke paar dagen, elk seizoen en is anders in verschillende leeftijdsgroepen. Het belangrijkste is dat deze twee takken van het zenuwstelsel elk verschillende combinaties van voedingsstoffen nodig hebben: de één houdt van vlees en vet, de ander prefereert koolhydraten. Alleen je lichaam weet welke hoeveelheden van welk nutriënt het nodig heeft: geen enkele laborant of wetenschapper zal dit voor je kunnen berekenen.

 

Dan is er de zuur-basebalans die, opnieuw afhankelijk van verschillende factoren, voortdurend aan verandering onderhevig is. Het is een mythe dat zuur slecht is en dat we allemaal zouden moeten streven naar een continue basisch milieu in het lichaam. Veel voeding is geclassificeerd als ‘basisch’, zoals fruit en groenten, of ‘zuur’, zoals granen en vlees. Dit is gewoonweg niet waar! Je lichaam switcht voortdurend van basisch naar zuur en andersom op grond van veranderende omstandigheden: activiteit van je zenuwstelsel, het type energie van dat moment, je hormonale profiel, ademhaling, nierfunctie waarvan de meesten op hun beurt weer veranderen al naar gelang het moment van de dag, seizoen, weer en activiteitsniveau. Afhankelijk van al deze factoren kan een appel, waarvan wordt aangenomen dat het basevormend is, het lichaam zuur maken en andersom, een stuk vlees, waarvan wordt gezegd dat het zuurvormend voedsel is, kan het lichaam overwegend basisch maken. Je lichaam weet precies wat het moet doen met de voeding die het krijgt: alleen het lichaam bezit de intelligentie om dit soort ‘onmogelijke’ inschattingen en berekeningen te maken.

 

En alsof het nog niet genoeg is, is er de water- en elektrolytenbalans in het lichaam die ook voortdurend aan verandering onderhevig is al naar gelang de omstandigheden. De reguliere geneeskunde promoot zout als ‘slecht’ en adviseert het gebruik ervan zoveel mogelijk te beperken. Geraffineerd zout zou niet geconsumeerd moeten worden evenals al het andere gefabriceerde en geraffineerde voedsel omdat dit onnatuurlijk is voor de menselijke fysiologie. Het zou geen ‘voedsel’ mogen heten. Natuurlijk ongeraffineerd zout (zoals himalyazout of keltisch zeezout) bevat meer dan 90 mineralen en is niet alleen goed voor ons, het is essentieel voor het lichaam om de juiste elektrolytenbalans te handhaven. Dan is er de mythe dat we liters water per dag zouden moeten drinken. Het blind opvolgen van dit advies kan tot grote problemen leiden bijvoorbeeld wanneer je lichaam elektrolyten te kort komt en dus zout nodig heeft in plaats van water. Het maakt niet uit hoe intelligent we denken dat we zijn, we kunnen niet inschatten hoeveel zout of water we op elk gegeven moment tot ons zouden moeten nemen. Alleen het lichaam weet dat en heeft uitmuntende manieren je duidelijk te maken wat het nodig heeft: dorst voor water, verlangen naar zout of welke voeding met de juiste mineralenverhoudingen dan ook. Je lichaam kent de samenstelling van voedingsstoffen van welk voedsel dan ook op de wereld.

Dit is slechts een klein aantal factoren die laten zien dat geen enkel laboratorium, intelligente arts of wetenschapper en geen slim boek kan berekenen wat je zou moeten eten om 8.00 ‘s ochtends, 13.00 ‘s middags en 18.00 ‘s avonds of tussendoor. Alleen je lichaam beheerst de ongeëvenaarde kunst te bepalen wat je op elk gegeven moment van je leven nodig hebt. Je voedingsbehoeften veranderen voortdurend: elke minuut, elk uur en elke dag.

 

Dus wat moeten we doen? Hoe voeden we onszelf op een adequate manier? Het antwoord is simpel: treed weer in contact met de innerlijke intelligentie van je lichaam en denk: als je lijf bepaalde hoeveelheden nodig heeft van eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamine B12 en vitamine C, hoe laat je lichaam je dat weten? En als je lichaam je die seintjes zou kunnen geven, hoe kom jij dan aan de juiste voedingsmiddelen? Gelukkig is Moeder Natuur aardig genoeg om dit niet van je te verwachten en hebben we in plaats daarvan zintuigen als reuk, smaak en verlangen naar een bepaald voedsel én een gevoel van voldaan zijn na het eten. Dus als je lichaam een bepaalde mix van nutriënten nodig heeft geeft het je een verlangen naar juist dat voedsel dat die nutriënten bevat en dit voedsel heeft een fenomenale geur, het zal je fantastisch smaken en je zal je voldaan voelen als je hebt gegeten. Na verloop van tijd verandert je lichaam van voorkeur en zal dat ene voedingsmiddel niet meer aantrekkelijk voor je zijn. In plaats daarvan verlang je naar iets anders dat je op dat moment op een goede manier zult voeden.

 

13837813_s

Dus de enige manier om goed te zijn voor je lichaam is te luisteren naar je gevoel!

 

Het VERLANGEN naar bepaald voedsel

Het woord ‘verlangen’ heeft een enigszins negatieve klank gekregen dankzij eeuwen van religieuze en politieke conditionering. Verlangen is iets waartegen we ons zouden moeten verzetten i.p.v. ons er aan over te geven. Maar dat verlangen is echter een manier van je lichaam om je te vertellen wat je op dat moment aan voeding nodig hebt. Dus als je trek krijgt sta er dan bij stil en bedenk wat je op dat moment het liefst zou willen eten. Welk voedsel is op dat moment het meest aantrekkelijk voor je? Vergeet alles wat je hebt gelezen, vergeet alle voedingsadviezen over wat je gedurende de dag zou moeten eten en stel jezelf die ene vraag: ‘Waar heb ik nu het meest zin in?’ Het antwoord zal je letterlijk doen watertanden. Respecteer dat verlangen! Verlangen is niets anders dan je lichaam die je vertelt wat je nodig hebt om gezond, energiek en gelukkig te blijven. Als je elke keer dat je eet naar dat verlangen luistert zal het voedsel goed voor je zijn, alleen al omdat je het op het juiste moment hebt gegeten, op het moment dat je lichaam erom vroeg.

Het probleem is dat in onze moderne en commerciële wereld het verlangen naar voedsel is gemanipuleerd door het gebruik van verslavende en smaakveranderende chemicaliën in gefabriceerd voedsel. Inderdaad: veel voedsel wordt verslavend gemaakt door er speciaal daarvoor bedoelde stoffen aan toe te voegen. Naar je verlangen luisteren geldt dus alleen voor natuurlijk voedsel! Voedsel dat door Moeder Aarde aan ons is gegeven. Stop met het eten van geproduceerd voedsel en je natuurlijke gevoel en verlangen voor voeding zal terugkeren.

 

De REUK

Heb je ooit naar dieren gekeken? Zij zullen nooit iets in hun mond stoppen zonder er eerst aan te hebben geroken. Waarom? Omdat wilde dieren volledig in contact zijn met hun instinct. Geur geeft je onmisbare informatie over voeding: of het bijvoorbeeld veilig is, of vervuild met chemicaliën of microben. Is het vers, en meest belangrijk, is het wat jij op dat moment nodig hebt? Voordat je iets in je mond stopt zou je moeten ruiken. Als het niet oké is ruikt het vies, afschrikwekkend. Respecteer deze gewaarwording en luister ernaar!

Het probleem is dat veel mensen door de veranderingen in de (moderne) wereld en het gebruik van synthetische parfums een gedegenereerd gevoel voor geur hebben. Chemicaliën als waspoeders, schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers en parfums blokkeren de receptoren in de neus die geur zouden moeten opvangen en waarnemen. Je neus heeft een bepaalde hoeveelheid receptoren en als deze eenmaal geblokkeerd zijn door een bepaald chemicalium zal je de geur ervan niet meer kunnen waarnemen. We kennen allemaal wel mensen die ruiken naar een parfumfabriek: de receptoren in hun neus zijn geblokkeerd en zij ruiken zichzelf niet meer. Hetzelfde geldt voor wasmiddelen waaraan krachtige parfums worden toegevoegd om de onaangename eigen geur van het wasmiddel te maskeren. Mensen die ze regelmatig gebruiken zijn niet meer in staat ze te ruiken omdat ze onafgebroken aan de geur worden blootgesteld door hun kleding, handdoeken en beddengoed. Deze mensen kunnen ook hun eigen voedsel niet goed meer ruiken omdat de receptoren in hun neus voortdurend in beslag worden genomen door het wasmiddel dat ze gebruiken. Om je reukvermogen te herstellen zou je alle sterk ruikende, geparfumeerde zaken uit je leefomgeving moeten verwijderen: vervang je wasmiddel door een biologisch ongeparfumeerd alternatief en gebruik zelf geen parfums, geparfumeerde verzorgingsproducten en luchtverfrissers. Binnen een paar weken zullen je receptoren weer om staat zijn op een adequate manier geur waar te nemen.

De SMAAK

Eten is één van de grootste genoegens van het leven, en zo hoort het ook! Als het eten van bepaald voedsel niet aangenaam is dan is dat omdat het je op dat moment niet de juiste voeding biedt, ongeacht hoe gezond het label is dat het heeft gekregen. Dus luister naar je gevoel voor smaak en respecteer dat. Het is één van de communicatielijnen tussen je lichaam en je bewustzijn. Hoen zou je lichaam je anders laten weten dat het een bepaalde combinatie van nutriënten nodig heeft dan door het eten van voeding?

Het probleem is dat veel mensen een slecht werkend smaakzintuig hebben als gevolg van het eten van gefabriceerd voedsel. Veel voedsel bevat smaakvernietigende stoffen die met opzet aan het ‘voedingsmiddel’ is toegevoegd. Deze stoffen zijn niet alleen toxisch, ze zijn in staat je smaakpapillen voor langere tijd lam te leggen. Het is dus belangrijk dit soort voedsel te laten staan zodat je normale gevoel voor smaak zich weer kan herstellen. Veel voedingstekorten kunnen je smaak beïnvloeden en doen afnemen (zinktekort staat hierom bekend). Met dat je natuurlijke eetgewoonten toepast in je leven zullen voedingstekorten zich oplossen en dit soort problemen verdwijnen. Ook toxines in je mond kunnen je smaak ten nadele beïnvloeden. Je tanden poetsen met extra vierge olijfolie (of elke andere koudgeperste olie) in plaats van met tandpasta is een oude ayurvedische methode en verwijderd toxinen uit je mond. Het is tevens belangrijk een biologische/holistische tandarts te kiezen aangezien de meeste materialen binnen de reguliere tandheelkunde de mond ‘vergiftigen’.

Het gevoel van VOLDAAN zijn na het eten

Als je de juiste dingen hebt gegeten zul je na de maaltijd zeer voldaan zijn. Je zult voorlopig geen trek in andere dingen hebben en de gelegenheid hebben te focussen op andere dingen in plaats van voedsel.

Het is belangrijk niet te veel te eten zodat je geen overvol gevoel krijgt. Als je goed naar jezelf luistert zul je dit niet zo snel doen omdat je vanzelf stopt met eten op het moment dat het niet prettig meer aanvoelt. Het aangename gevoel te eten zal net zolang aanhouden tot je lichaam voldoende heeft gekregen.

 

Het is essentieel om naar de behoeften van je lichaam te luisteren. Je behoeften en verlangens zullen het je kenbaar maken wanneer het tijd is voor de volgende fase. Het zou kunnen dat je iets wilt eten wat op dat moment en in die fase nog niet geoorloofd is maar omdat je lichaam er om vraagt is het beter daarnaar te luisteren dan je te houden aan de richtlijnen van de fase waarin je zit. Je bent uniek en niemand kan je voorschrijven in welke volgorde je voedsel zou moeten introduceren. Als je de regels van het dieet strikt zou naleven en je zou je er goed bij voelen maar je zou op een goed moment een onbedwingbare trek krijgen in rauwe tomaat (die niet in het protocol thuishoort), luister dan naar dat verlangen! Je lichaam vertelt je dat het op dat moment bepaalde nutriënten nodig heeft die tomaat je kunnen leveren. Wanneer je die behoefte negeert zou je in de problemen kunnen komen: je elektrolytenbalans raakt verstoord, je hormonen raken van slag of er treedt een ander probleem op.

 

Onthoud ook dat de behoeften van je lichaam voortdurend aan verandering onderhevig zijn dus ook je verlangen naar bepaald voedsel: wat heerlijk smaakt bij het ontbijt wekt misschien afgrijzen op bij de lunch, en wat erg lekker was bij de lunch lijkt onaantrekkelijk voor het avondeten. Al deze gevoelens zijn steekhoudend en verdienen de aandacht. Je bent uniek, dus wat geldt voor de één geldt niet per definitie ook voor de ander.

 

Conclusie: Moeder Natuur heeft er miljarden jaren over gedaan het menselijk lichaam te ontwerpen: het is een onwaarschijnlijk intelligente creatie!
Omdat al het natuurlijke voedsel op deze planeet tegelijkertijd ontworpen is kent je lichamelijke intuïtie de samenstelling ervan en welke voeding het moet kiezen om te voorzien in bepaalde behoeften. Het enige wat we moeten doen is deze intuïtie met vertrouwen en respect te benaderen. Gebruik je zintuigen om je te laten sturen in je keuze wát te eten, wanneer en in welke combinaties. En onthoud vooral dat je uniek bent: wat goed is voor je buurman hoeft jou niet te passen.

Hartelijke groet,

Dr. Natasha Campbell-McBride

Wil je meer lezen over Dr. Campbel: http://www.gapsdieet.nl/gapsdieet/dr-campbell-mcbride/

 
 BoekenTips:
 
     
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *