Hoe veilig zijn jouw medicijnen?

 

 

Onlangs las ik een artikel in de Trouw waar ik toch een paar dagen over heb nagedacht. Uit dit artikel blijkt maar eens te meer hoe ongelooflijk belangrijk het is dat we zelf kritisch nadenken en niet klakkeloos maar alles aannemen. Lees maar mee…

Huisarts Hans van der Linde waarschuwt ons voor misleiding als het op medicijngebruik aankomt. De farmaceutische industrie propageert middels miljarden verslindende marketing pillen waar ze vooral zelf beter van worden. Deze industrie verdient het meeste aan nieuwe gepatenteerde middelen, waarvan zij de prijs eenzijdig kan bepalen.

De marketing rond deze geneesmiddelen richt zich met name op artsen die deze middelen voorschrijven

Hans van der Linde is een van die artsen. Hij is al 38 jaar huisarts in Capelle aan den IJssel en was staf-lid van de Landelijke Huisartsen Vereniging en lid van het College voor Accreditering Huisartsen. ‘Wij schrijven die nieuwe geneesmiddelen voor’ zo zegt hij, ‘en we dragen daar ook verantwoordelijkheid voor maar worden er zelden op aangesproken.’

Deze nieuwe middelen worden al op de markt gebracht voordat ze bewezen veilig en bewezen effectief zijn. De onderzoeken (fase-4 onderzoeken) waarbij het geneesmiddel op harde criteria wordt getest gaat pas van start nadat deze op de markt zijn gebracht.

Maar tijdens deze onderzoeken vallen nog veel geneesmiddelen door de mand.

Vervolgens noemt hij schrikbarende aantallen sterfgevallen die door deze nieuwe geneesmiddelen zijn veroorzaakt.

De misleidende tactieken van de farmaceutische industrie die in dit artikel beschreven worden zijn onthutsend.

 

Gelukkig is er ook een beetje goed nieuws vanuit de Europese Commissie. Deze heeft besloten om met een omgekeerd driehoekje in de bijsluiter te waarschuwen voor producten waarover nog veel onzeker is. Laten we hopen dat er verdere stappen worden gezet om de veiligheid van onze medicijnen te waarborgen.

Het gehele artikel vind je hier
http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/3443659/2013/05/18/Het-pillenbedrog.dhtml

 

Vervolgens komt er een weerwoord op deze aantijgingen van Kenneth Watson, hier te lezen http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3446509/2013/05/24/Tegen-pillenbedrog-helpt-alleen-een-kritische-arts.dhtml

Deze Kenneth nuanceert de beschuldigingen van Hans van der Linde en wijst op de verantwoordelijkheid van de artsen zelf. ‘Waar twee kijven hebben twee schuld’ zo stelt hij.

 

We raden je aan om beide artikelen te lezen op de website van Trouw.
Belangrijk is dat we ons bewust worden van misleidende marketingmachines die achter de artsen draaien. Wees dus kritisch als je medicijnen voorgeschreven krijgt en laat je goed voorlichten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *