Hoe zit het nou met gluten? deel 2

 

 

In onze vorige blog zijn we gaan kijken naar het fenomeen gluten, dit artikel kun je hier teruglezen, en waarom we niet meer rustig van onze boterham durven genieten..

 

We hebben gezien dat glutenintolerantie maar bij een heel klein deel van de bevolking voorkomt. Dat kan en mag dus geen reden zijn om brood zo massaal in de ban te doen. Het punt is dat er een steeds groter wordende groep is die wel klachten ervaart na het eten van ondere andere brood.

Maar gluten lijken niet de boosdoener te zijn.

Wat is dan het probleem met tarwe? Er is geen probleem met tarwe. Tenminste! Niet met de tarwe zoals we die altijd gekend hebben. Dan hebben we het over de tarwe van voor de tijd dat de  Monsanto’s van deze wereld zich er mee gingen bemoeien!

 

15309983_s

Tarwe is levend voedsel wat alle nodige mineralen en elementen in zich heeft om een nieuwe plant uit te laten groeien. Tarwe is een gezond en een volwaardig voedingsmiddel.

 

Maar de gezonde tarwe van vroeger staat mijlenver af van het gemanipuleerde en bewerkte (geraffineerde) meel van vandaag. Door de industrialisering van onze voeding is dit meel uitgekleed tot louter een bron van koolhydraten, die we sowieso al veel teveel binnenkrijgen.

 

Stef Mintiens, natuurarts schrijft er het volgende over;  ‘Vroeger zaaide de boer zijn tarwe en hield bij de volgende oogst ongeveer 5% aan de kant als zaaigoed voor het volgende jaar. In de loop van de eeuwen kwamen door kruising en selectie betere variaties. Zaaigoedfabrikanten vonden dat alleen niet zo leuk, zij verkopen immers het liefst ieder jaar opnieuw zoveel mogelijk zaaigoed.

 

Als je twee ‘soorten’ met elkaar kruist… neem bijvoorbeeld een paard en een ezel… dan zijn de ‘nakomelingen’ onvruchtbaar (een muildier of een muilezel). Dus… als je Tarwe kruist met een grassoort krijg je hetzelfde resultaat: onvruchtbare korenaren.’

 

Dit is natuurlijk fantastisch voor de zaaigoedfabrikant, die kan nu ieder jaar opnieuw verkopen. Zowel als zaad als kunstmeststoffen en bestrijdingsmiddelen. De boer heeft geen keuze en moet hierin wel mee.

 

Maar wij mensen verteren geen gras en dus ook geen graan wat genetisch gezien voor 50% uit gras bestaat!

Plus dan nog alle toevoegingen (broodverbeteraars etc.) en bewerkingen die het brood ondergaat en je hebt een fantastisch dood product en dat noemen we dan brood en we geven de tarwe de schuld van alle opstand waarmee ons lichaam zich verzet tegen dit product.

 

Onze biochemie is niet bestand tegen dit soort voeding. Wij mensen zijn ingesteld op het consumeren van veel vezels, trage koolhydraten en een geringe hoeveelheid vet.

 

21564643_s

Is glutenvrij gezonder? Een Duits onderzoek wijst uit dat een glutenvrij dieet veel mensen kan helpen om darmgerelateerde klachten te voorkomen en te verminderen, maar geen garantie is  voor een uitgebalanceerd voedingspatroon met voldoende vitamines, mineralen en de juiste vetzuren.

 

Glutenvrij brood bevat bijvoorbeeld niet meer vitaminen en mineralen dan een brood met gluten. Maar glutenvrij brood bevat soms wel meer zetmeel, vet en suikers! Ook hier worden weer vaak ingrediënten toegevoegd voor de smaak en de textuur! Glutenvrij eten is inmiddels ook verworden tot een gecommercialiseerde trend.

Wil je weten wat je eet? Kijk en vergelijk zelf altijd de informatie op de verpakking!

 

 

Wat dan?

De orthomoleculaire voedingsleer geeft aan dat brood (om alle genoemde redenen wat brood tegenwoordig is) thuishoort in de categorie ‘af en toe’, dus niet meerdere malen per dag. Mede ook omdat we al veel teveel snelle koolhydraten tot ons nemen buiten de broodmaaltijden. Granen (en alle andere zaden, pitten en noten) bevatten ook nog allerlei anti-nutriënten, zoals fytinezuur, om die reden fermenteer je ze beter eerst voor consumptie. In het geval van brood en dergelijke maak je dus bij voorkeur zuurdesem (spelt, emmer, einkorn of rogge). Niet alleen breek je daarmee het fytinezuur af, maar ook de gluten worden dan voor-verteerd. Vaak ontdekken mensen dat ze wel tegen zuurdesem producten kunnen.

 

Probeer zoveel mogelijk alle industriële tarwe te vermijden en te vervangen door gezonde, volwaardige granen. Brood van zuiver speltmeel en roggebrood zijn goede alternatieven. Maar let op!

Let op met spelt dat je een oud ras koopt, nieuwere rassen zijn kruisingen met tarwe en vaak meer tarwe dan spelt!

 

De Stichting Spelt Pieterburen (Noord-Groningen) runt het oudste speltproject van Nederland (sinds 1997). Zij zeggen het volgende: ‘Wij verbouwen het meest zuivere speltras Oberkulmer Rotkorn als vanouds biologisch. Onze grootste zorg en angst is de hype die is ontstaan rondom spelt.

Ook hier de commercie. Genetisch gemanipuleerde spelt met tarwe (om grotere korrels te verkrijgen), gangbaar geteeld met gebruikmaking van kunstmest en pesticiden(!), bakkers die speltbrood bakken met 50% tarwemeel erdoor of bakken met speltbloem.

In Nederland is speltbrood niet beschermd, als er 5% spelt door zit mag het al speltbrood heten en wordt een hoge prijs gevraagd, omdat spelt duur is. In Duitsland moet er 90% spelt in een Dinkelbrot zitten. Onze bakker bakt met 100% volkorenspeltmeel. De populariteit van spelt baart zorgen. Het risico bestaat dat het duizenden jaren oude gezonde oergraan spelt door de commercie wordt verziekt en de tarwe achterna gaat.’

 

Kies voor een zo kort mogelijke afstand tussen de producent en jou als verbruiker. Je bent dan zekerder van een goede kwaliteit omdat je de producent kent. Zo kun je op zoek gaan naar de oude en niet gemanipuleerde tarwerassen. Ga die gebruiken voor je brood en pasta’s.

 

Vaak als je je een tijdje je volledig onthoud van geïndustrialiseerde voeding blijkt dat je na een aantal maanden wel weer tarwe kan verdragen, maar dan wel de biologische, oude en niet gemanipuleerde soorten, die we gelukkig nog vinden in Duitsland, Zuid Frankrijk en Italië. En ook in Zeeland! Laatst zag ik een geweldige reportage die ik onder dit artikel zal plaatsen van een boer in Zeeland die prachtige dingen aan het doen is.

Hij won in 2013 de Innovatieprijs Biologische Landbouw. De innovaties die Kees en Conny ontwikkelen en toepassen gaan dwars tegen alle normale manieren van werken in. Met 75% minder zaaizaad, zonder land te ploegen en dus minder brandstof komen zij tot vergelijkbare tarwe-opbrengsten als hun gangbare collega-akkerbouwers.

De maatschap Steendijk zettte het regulier beheerde akkerbouwbedrijf in 2005 om in een biologisch bedrijf. Steendijk werkt zonder ploeg. Het bedrijf laat een eigen brood bakken en voert een eigen bier. www.dekorenschoof.com

Weet jij adressen in Nederland? Wil je die dan onder het artikel plaatsen of delen in de Facebookgroep? Andere mensen kunnen veel aan deze informatie hebben dus deel dat asjeblieft.

 

Nog even terugkomend op zuurdesembrood, we noemden dit al eerder; echt oergraan die door zuur-desem-bereiding voor-verteerd is is interessant om nog eens verder naar te kijken, dat doen we graag in een volgende blog.

 

 

11159242_s

 

Conclusie: klachten gerelateerd aan het eten van brood ligt niet direct aan gluten.
Je lichaam een tijdje onthouden van gluten lijkt geen slecht plan maar bouw daarna voorzichtig weer op en eet alleen nog volwaardige granen.

 

Ieder lichaam reageert anders. Luisteren naar je eigen lichaam maar verder ook je ‘gezond verstand’ gebruiken blijft dan ook de boodschap.

 

 

 

http://www.spelt-pieterburen.nl/
www.dekorenschoof.com

Een uitgebreid interview met Kees Steendijk vind je onder onderstaande link. Vanaf minuut 16:30.
Interview met Kees Steendijk door Boele Ytsma

 

 

 

 

Bronnen voor dit artikel; OrthoFyto, Voedingswaarde, Energetica Natura, Stef Mintiens, Stichting spelt e.a.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *