Rode bieten als bloeddrukverlager

 

De bloeddruk kan effectief verlaagd worden met bieten(sap).

 

Dit blijkt uit 2 experimenten. In het eerste experiment werd de bloeddruk gemeten van 18 mannen met een normale bloeddruk na consumptie van 0, 100, 250 en 500 gram bietensap. In het tweede experiment kregen 14 mannen brood met smeersels zonder bieten (controlegroep) of met 100 gram witte of rode bieten erin verwerkt. In de urine werd voor de experimenten en na 2, 4 en 24 uur de uitscheiding van nitraat en nitriet gemeten. De consumptie van bietensap leidde over de hele 24-uurs periode tot een significante daling van zowel de boven- als onderdruk.

 

De bloeddrukdaling bleek afhankelijk van de dosering: bij een hogere dosering daalde de bloeddruk sterker tot een maximum van gemiddeld wel 20 mmHg. Na consumptie van minimaal 100 gram bietensap nam de uitscheiding van nitraat en nitriet in de urine significant toe in vergelijking met waterconsumptie. Ditzelfde was het geval na consumptie van broodsmeersel met rode bieten, maar niet met witte bieten.

 

Ortho.nl

Hobbs DA, Kaffa N, [..], Lovegrove JA. Blood pressure-lowering effects of beetroot juice and novel beetroot-enriched bread products in normotensive male subjects. Br J Nutr 2012 [Epub ahead of print]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *