Je hebt kokosolie en je hebt…. kokosolie?

Monique van der Vloed schreef een prachtig artikel over de verschillen tussen kokosolie. Met haar toestemming delen we deze blog ook op deze website. Meer over Monique kun je vinden op www.moniquevandervloed.nl of op haar facebookpagina https://www.facebook.com/monique.vandervloed 

 

Ik kreeg gisteren een onverwacht bliksembezoekje van een kennis,ze kwam erg enthousiast binnen stormen met een pot kokosolie in haar handen ” kijk eens! Eindelijk gevonden en helemaal niet duur! ” gilde ze bijna. Toen ik zag wat ze zowat als een net gevonden schatkist vasthield,werd ik al minder enthousiast,want ik moest haar weer gaan teleurstellen. Dat doet niemand graag,maar tja…liegen doe ik al helemaal niet en dus niet graag dus moest het haar worden verteld. Ze had namelijk een pot ” kokos-afval” zoals ik het zelf noem,in haar handen,waarschijnlijk gekocht bij de toko. Voor nog geen drie eurootjes. ” Helaas…..maar dit is net zo gezond als Croma…..” “Maar….er staat 100% kokosolie op! Er zit niks bij! En het was wel mooi een stuk goedkoper! 2.79 voor deze hele pot! Bah, wat haat ik dit,mensen teleurstellen.

 

Helaas is het niet de eerste,en vast niet de laatste keer dat ik deze vragen gesteld krijg. ”Is dit goede kokosolie?” Net als het met alles zowat vergaat wat goed,hip and happening en gezond is,wordt ook kokosolie onderworpen aan ” wildgroei”.En is de ene pot kokosolie echt de ander niet.

Ook al lijkt het vaak niet zo, er zijn echt grote verschillen. En niet in de laatste plaats voedingskundig bekeken. Ik heb er al eerdere keren veel artikelen/blogs over geschreven,en hoe je nu de beste keuze kunt maken. Ik heb om de boel wat gemakkelijker te maken ook, net als bij stevia, met kokosolie alles opgesplitst in drie categorieën. Ik neem ze weer even met je door:

 

 

CATEGORIE 1 : de ” rolls royce” Zo benoem ik eigenlijk maar één soort/merk: die van het merk Aman Prana. Zonder meteen weer een bak stront over mij heen te krijgen dat ik reclame voor dit merk maak,dit is niet zo. Ik sta wel niet 100,maar 1000% achter deze kokosolie.En niet voor niets. Het is tot dusver de beste,rijkste kokosolie die ik ben tegengekomen. Deze kokosoliën worden gemaakt van biologische kokosnoten,en worden direct na het oogsten gepeld en gemalen. Daarna wordt het in droogkasten gedroogd. Als de kokos gedroogd is wordt het koud geperst tot een extra vierge kokosolie. Alles is dus puur,onbewerkt en ongeraffineerd gebleven en heeft zo ook alle voedingswaarde behouden. Zeker als je de kokosolie koud gebruikt zal het je waanzinnig veel gezonde voordelen opleveren.

Bakken in kokosolie kan uiteraard prima,maar verhit het nooit boven de 180 graden. Dit geldt voor zowel bakken als frituren,voor zowel wokken als braden.Trager,en op een lagere temperatuur bakken is beter voor de gezondheidsvoordelen. Te hoog verhitten verandert niet alleen de structuur van de kokosolie/vet maar ook de structuur van je voeding. Vanaf 180 graden zal de olie gaan roken en er ontstaan toxische stoffen. En alhoewel kokosolie veel beter hogere temperaturen aankan,zullen er tot bij een te hoge verhitting ( dus boven die 180 graden) toch toxische stoffen ontwikkelen. Het is ook zonde om deze vrij prijzige kokosolie zo te laten ” verbranden”. Verwarm altijd op lage temperatuur.

 

 

Extra vierge kokosoliën zijn meest geschikt en meest veiligste om mee te frituren en te bakken. Ze verliezen nauwelijks hun gezonde eigenschappen. Nadeel: het zijn erg dure grappen,deze glazen potten van dit merk. Maar daar tegenover staand: je kiest het beste van het beste, voor meer smaak, en je hebt veel minder nodig. En doe je er dus ook best lang mee.

 

CATEGORIE 2: de gulden middenweg Dit zijn de potten ( ook in glas) die vallen onder ” prima en geschikt” als je kiest voor kokosolie. Ook ( veel van) deze categorie kokosoliën zijn extra vierge en koud geperst.En zijn sommige varianten ook gemaakt van biologische kokosnoten. De prijzen liggen rond de 8/10 euro per pot. Deze varianten bezitten ook vele gezonde voordelen. Goede keuze dus. Let echter altijd goed op de etiketten. Ze zijn dus wellicht niet biologisch,maar wel goedkoper dan de ” rolls royce”.  Tis maar net waar je voor kiest.

 

CATEGORIE 3: de afval-kokosolie Tja,een ander woord is er gewoon niet voor te bedenken naast meuk. Onder deze varianten komen we veelal de spierwitte,ontgeurde soorten tegen. Deze zijn gemaakt van copra. Copra wordt verkregen door kokosnoten in de zon te laten drogen en te roken. Dit geeft een waanzinnige stank. Ook lopen tal van veedieren ( kippen,geiten,maar ook vogels en honden) gewoon over de kokosnoten heen. Door vochtige klimaten drogen de kokosnoten te traag waardoor er snel schimmel/fermentatie ontstaat. De copra gaat naar een raffinaderij waar het vervolgens wordt geperst, geraffineerd, gebleekt en ontgeurd. Dit haalt alle stank, schimmel en fermentatie in één klap weg en zal niemand er iets van merken dat dit ooit stinkende, beschimmelde noten waren.

Omdat de persing ook op zeer hoge temperaturen gebeurt, carameliseren de suikers die zich verbinden met de eiwitten, dit wordt ook wel ” Maillard reactie” genoemd. De bruin geworden kokosolie wordt gebleekt via koolstof-filters. De stank wordt onder een hoge druk van stoom uit de olie geperst. Dit is een zeer goedkoop productie proces,omdat er in grote hoeveelheden tegelijk geproduceerd kan worden,omdat er toch niet gelet hoeft te worden op de gezonde voordelen. Tijdens de raffinage worden namelijk ook de grote gezondheidsvoordelen compleet vernietigd. Wat overblijft is die spierwitte kokos-ellende die je in ( tegenwoordig ook glazen) potten vindt in vele toko’s en zelfs supermarkten voor nog geen drie euro. Dit is zelfs ” duur” te noemen, want met een pakje bakboter van nog geen 50 eurocent ben je net zo gezond bezig. Het is net zulk bagger vet.

 

 

 

18403629_s (1)WAT IS ONTGEURD? Je zult ook vast het woord ” ontgeurd” wel eens zijn tegengekomen. Dit wordt gedaan om mensen die wel graag kokosolie willen gebruiken, maar niet zo’n fan zijn van de aanwezige kokosgeur en vooral smaak te kunnen plezieren. Waar je op moet letten is dat je naar de juiste,ontgeurde kokosolie grijpt, Er zijn namelijk twee methoden van ontgeuren: met behulp van oplosmiddelen ( chemisch dus) en via stoom ( mechanisch) De ontgeuring via stoom/waterdamp is de meest gezondste methode,en minst schadelijk. Echter: er zal al-tijd verlies van voedingswaarde optreden. Er worden stoffen gehaald uit het product en ook de hete stoom zal wat doen wegnemen, maar dit is minimaal.

Ander verhaal wordt het wel, als de kokosolie is ontgeurd met oplosmiddelen. Dit gebeurt met hexaan, geen fijn goedje. In mijn artikel over kokosolie lees je er meer over. Deze artikelen zullen spoedig beschikbaar worden op mijn website. Zorg er dus in elk geval voor,als je graag ontgeurde kokosolie wilt, dat je de mechanisch vervaardigde soorten kiest. Wil je echt uit gezondheids-perspectief kokosolie gaan gebruiken,is extra vierge de beste keuze.

 

 

100% PURE! Ja,ook deze kreet komen we op erg veel potten tegen. Vooral weer op die afval-potten. Dit zegt echter totaal niets over de puurheid van de kokosolie zelf.Het zegt alleen maar dat er geen extra toevoegingen bij zijn gestopt ( want ook dat gebeurt nogal eens) en dat er dus alleen kokosnoten zijn gebruikt. Punt. That’s all. Hoe de kokosolie dus is gemaakt staat daarvan buiten. En lees het ” copra-verhaal” er maar even op na. Ook de kreet ” RAW!” vind je vrij vaak terug op de potten. Dit zegt dat de kokosolie koud is geperst. En dus niet is verhit en/of geraffineerd.

 

WIT EN WIT Er is naast de etiketten ook vaak te ontdekken hoe ” echt” kokosolie is. Dit zie je namelijk aan de kleur en ook aan de structuur. Ook een geur kan veel verklappen over de kokosolie. Is een kokosolie echt spierwit ( potten uit de Toko) van kleur,kun je er prat op zijn dat dit ” copra” spul is. Hoe witter, hoe gebleekter. Goede kokosolie is een beetje grijs/wit van kleur. Goede kokosolie heeft ook een smeuïge en romige structuur. Je lepel moet er ( op kamertemperatuur) als ware zo doorheen kunnen glijden. Bij de afval-potten is het vooral duwen en schrapen, en komen er brokken vanaf, Het smaakt en ruikt natuurlijk ook totaal nergens meer naar terwijl de ontgeurde goede kokosoliën dit nog wel enigszins doen.

 

Ik hoop dat je weer een beetje wijzer bent geworden zodat je voor jezelf de juiste keuze kunt maken!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *