Wat proberen de bijen ons te vertellen?

 

 

bijen

 

Vaak staan we er niet bij stil wat er allemaal nodig is om gezonde voeding te produceren. En dan heb ik het niet over energie en menselijke arbeid maar over de arbeid van de honingbij. De bijen, die al 150 miljoen jaren onze aarde bevolken, hebben het al lang erg moeilijk en ze sterven in grote getale uit. Zonder bijen valt 40% van wat wij eten af! Wij leven dankzij de bijen en niet andersom. Bijen worden ook wel de benen van planten genoemd.

 

In de documentaire “Queen of the sun: what are the bee’s telling us?” worden door experts mogelijke oorzaken van dit enorme probleem genoemd.

 

 

Waarom hebben de bijen het moeilijk?

De eerste bijenhouders ontstonden zo’n 10.000 jaar geleden. Dat was het moment dat mens en bij gingen samenwerken. Vele populaties zijn de laatste jaren uitgestorven. Men vermoedt dat o.a. pesticiden debet zijn aan het massaal bezwijken van de beestjes. Het zenuwstelsel van de bij wordt hierdoor aangetast waardoor ze de weg naar de korf niet meer kunnen terugvinden en ze bezwijken van honger en vermoeidheid.

 

Maar ook het verkleinen van de leefgebieden van de bij helpt niet mee aan het voortbestaan. Bijen hebben een groot leefgebied nodig met verschillende soorten gewassen waardoor ze naar hartenlust kunnen rondvliegen en nectar verzamelen.

11219595_s

Andere bijenhouders zeggen dat de genetisch gemanipuleerde gewassen de oorzaak zijn van alle problemen. Het eten van nectar van deze gewassen verzwakt het immuunsysteem van de bij. En waarschijnlijk ook ons eigen immuunsysteem.

 

Dan hebben we nog de varroamijt, die leeft van het bloed van de bij. De mijt kan alleen besteden worden met …. bestrijdingsmiddelen maar hij past zich steeds aan zodat de middelen niet meer werken. Steeds meer geluiden gaan op om de bij en de mijt toch naast elkaar te laten leven om het probleem niet verder te laten escaleren. Want de honing van de bij raakt ook vervuild op deze manier.

 

 

 

De koningin

Om bevrucht te kunnen worden vliegt de koningin bijna 2 km. hoog de lucht in en wordt tijdens het vlucht bevrucht door zo’n 12 mannetjesbijen. In één dag kan zij meer dan haar eigen gewicht in eitjes produceren. Tegenwoordig worden koninginnenbijen gekweekt en kunstmatig geïnsemineerd. Koninginnebijen leven hierdoor i.p.v. 5-6 jaar vaak maar 1 jaar.

 

Monocultuur is tegenwoordig in vele delen van de wereld te vinden. In Almond Valley in Californië worden vanuit heel Amerika en Canada bijen op transport gezet. Opgestapeld en ingeseald zitten ze dagenlang opgesloten in hun korf. Om vervolgens drie weken in de boomgaarden te staan en hun werk te doen; het bestuiven van de bloesem van de amandelboom. Deze reis levert zoveel stress op dat veel bijen de dagenlange trip dan ook niet overleven.

 

Bijen hebben een gevarieerd landschap nodig zodat ze zich het gehele jaar in één streek kunnen bewegen. Monocultuur maakt dit onmogelijk. Bijen op transport is niet heel erg natuurlijk als je er over nadenkt.

 

Maar er zijn lichtpuntjes! Het houden van bijen in de stad op je dakterras of in je achtertuin wordt steeds populairder.  Steeds meer jonge mensen vinden het leuk om deze hobby op te pakken. Gelukkig maar! Want wij mensen zijn afhankelijk van de bij.  En als we niet 40% van onze diversiteit in het voedsel op willen geven dan zullen we alle zeilen bij moeten zetten om de problemen die er nu heersen aan te pakken.

 

 

 

Marjon Middelkoop-Huiskens

 

 

vorthoTelefoon: 06-55117628
Adres: Hornweg 7, 1432 GD, Aalsmeer

Facebook: www.facebook.com/vortho
Linkedin: nl.linkedin.com/in/marjonmiddelkoop/
Website: www.vortho.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *